Officiƫle dealers

Het "Brugsche Swaentje" is enkel verkrijgbaar bij de vele chocoladezaken in Brugge die de vermelding van "Official Dealer" dragen.

Ingrediƫnten

Het Brugs Zwaantje wordt gemaakt op artisanale wijze met Belgische kwaliteit-chocolade (Fondant min 55% cacao, Melk min 30% cacao, Wit min 28% cacao). De vulling bestaat uit een amandelpraliné (50% noten) met kruiden van gruut en krokante Brugse kletskoppen (Gruut: is een kruidenmengsel dat werd gebruikt in de Middeleeuwen om bier te brouwen).

De Bruggelingen verkozen het recept

In januari 2006 werd na vele vergaderingen en proeverijen, door de Bruggeling zelf, het lekkerste en meest Brugs recept verkozen.Bij de start van het eerste Brugs Chocoladefestival "Choco-Laté" ( 28/04/06 – 01/05/06 ) werd dit typisch Brugs chocoladeartikel en eveneens de vzw "Gilde van de Brugse Chocolatiers" in aanwezigheid van onze burgemeester Dhr. Moenaert en schepenen gedoopt.

De legende van het Brugs Swaentje

De legende van het Brugs Swaentje

De legende van het Brugs Swaentje stamt uit het einde van de vijftiende eeuw toen de Bruggelingen in opstand kwamen tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Deze heerser was totaal niet geliefd. Hij wou de Bruggelingen onderdanig maken en geen rekening meer houden met de vrijheden en voorrechten. De bevolking kwam in opstand en Maximiliaan werd opgesloten in "Craenenburg" op de Grote Markt, samen met zijn raadsman Pieter Lanckhals. Deze laatste werd ter dood veroordeeld en Maximiliaan werd verplicht de terechtstelling bij te wonen. Een paar jaar later kon Maximiliaan terugslaan en als vergelding werden de Bruggelingen verplicht om ten eeuwige dag de "langhalzen" of zwanen op de reien te onderhouden.

Chocoladewandeling

Chocoladewandeling

De gidsenvereniging S-wan biedt een chocoladewandeling aan.

Alle info via hun website